Ro   En  

ISTORIE DE SUCCES – Apicultor la 28 de ani„Să duci la bun sfârșit lucrul început și să nu renunți niciodată, oricât de greu ți-ar fi. Orice idee poate fi realizată doar prin muncă și implicare continuă” Serghei Popovici

 

Serghei Popovici are 28 de ani și trăiește în comuna Susleni din raionul Orhei. La vârsta la care alți tineri încă sunt în căutarea celui mai bun drum în viață, Serghei știe deja foarte bine ce are de făcut. În timp ce își ajuta familia la întreținerea unei mici afaceri apicole, Serghei căuta zilnic oportunități de finanțare care să-i permită dezvoltarea afacerii, dar și a abilităților sale de apicultor, moștenite de la părinți. Și norocul nu a întârziat să-i surâdă. Într-o zi, Serghei a aflat de pe rețele de socializare despre Proiectul „Crearea oportunităților ocupaționale prin susținerea tinerilor din Zona de securitate în crearea unei afaceri”. Proiectul anunța lansarea unui concurs de granturi oferite de UE tinerilor antrepenori de pe ambele maluri ale Nistrului, iar Serghei nu a ezitat prea mult și a decis să participe.

 

După ce s-a înscris în concurs, a participat la toate etapele acestuia, beneficiind de îndrumările mentorului Lucia Ușurelu care, prin profesionalismul de care a dat dovadă, l-a ajutat să obțină rezultate excelente.

 

Suma grantului obținut a fost de 225 000 de lei, bani pe care Serghei Popovici i-a investit în procurarea utilajului de producere, procurând stupi moderni de înaltă productivitate.

 

În prezent, afacerea sa și a familiei constă în creșterea albinelor și obținerea produselor apicole sub o altă formă decât cea tradițională (produse apicole sub formă de miere în fagure, crescută de albine, în borcane sau în alte forme).

 

Serghei spune că afacerea sa este una de succes, familia îi este alături și îl ajută practic la toate etapele, iar proiectul în sine este extrem de bun, fapt ce îl face să lucreze cu tragere de inimă.

 

Serghei are acum trei lucrători sezonieri, dar speră că, odată cu extinderea afacerii, va angaja mai mult personal. Afacerea deja generează profit, mai ales acum, în perioada rece a anului, când mierea de albine este foarte solicitată.

 

Proiectul de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului a fost lansat acum doi ani cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” şi este implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Business Consulting Institute și Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol.

 

Mai multe aflați de pe pagina de Facebook a proiectului: @podurideincredere 

12.01.17