Ro   En  

Satul Tomai din UTA Găgăuzia, implicat activ în proiectul Comunitatea Mea, finanțat de USAID Proiecte de infrastructură, sociale, de dezvoltare economică, de protejare a bătrânilor și pentru dezvoltarea sportului au reprezentat principalele preocupări ale localnicilor satului Tomai din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia, care au participat în data de 19-20 februarie la atelierul de planificare strategică, organizat de experții Business Consulting Institute în cadrul proiectului Comunitatea Mea.

În cele două zile 34 de locuitori ai satului Tomai, o localitate de 6000 de locuitori, situată între orașele Comrat   și Ceadîr-Lunga, au participat la atelierul de planificare strategică, în cadrul căruia a fost actualizată vechea strategie de dezvoltare social-economică a satului și elaborate o serie de schițe de proiecte de dezvoltare a localității în diferite domenii.Satul Tomai participă activ la proiectele externe ce desfășoară în regiune și în republică, astfel reușind să realizeze o serie de schimbări spectaculoase ale localității.

Este vorba despre drumuri și trotuare, despre iluminat stradal și reparația clădirilor de menire socială și culturală aflate în jurisdicția primăriei locale. Participarea la proiectul Comunitatea Mea, finanțat de USAID, continuă această experiență a comunității.

În cadrul atelierului, participanții aleși din toate categoriile și păturile  sociale ale locuitorilor satului, au efectuat un exercițiu de monitorizare și evaluare a strategiei social-economice existente, au stabilit ce puncte din planul de acțiuni a Strategiei au fost îndeplinite, cum s-au schimbat prioritățile și ce măsuri noi trebuie introduse în plan. De altfel, monitorizarea și evaluarea ar trebui să reprezinte o procedură sistematică pentru o strategie de dezvoltare social economică. 

Drept urmare a monitorizării, trebuie scoase în evidență problemele care împiedică punerea în aplicare a unor puncte ale planului de acțiuni  și acesta urmează  a fi modificat astfel încât să devină cât mai fezabil. În cadrul atelierului au fost elaborate cinci fișe de proiect, axate pe cele cinci obiective strategice din Strategia de Dezvoltare Social Economică a localității.

 În plan economic, a fost elaborată o fișă de proiect privind crearea unui grup de producători de miere de albini (apicultori), care să apeleze la finanțări și subvenții pentru a putea să producă suficientă miere pentru a ieși de sine stătător pe piețele externe. Grupul orientat spre tineret, sport și turism a conceput un proiect de modernizare a complexului sportiv local, grupul social a elaborat o schiță de proiect privind amenajarea unui centru de zi pentru persoanele defavorizate iar grupul ce s-a ocupat de activitatea APL și transparență, a elaborat o schiță privind elaborarea dezvoltarea paginii web a primăriei. 

În ce privește infrastructura, grupul de lucru corespunzător a elaborat o schiță de proiect privind reparația capitală a unei străzi importante din localitate.  Strada va asigura accesul cetățenilor în centrul satului, a copiilor și elevilor la grădiniță și școală. De asemenea, urmează a fi amenajate trotuare și parcări. Cel mai probabil, anume ultimul proiect va fi înaintat spre finanțării în cadrul programului Comunitatea Mea.

 Amintim că proiectul Comunitatea Mea (CM) este un program administrat de IREX și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul programului pe parcursul celor 5 ani de activitate este de a îmbunătăți capacitatea autorităților locale, inclusiv capacitatea lor de a lucra cu cetățenii și societatea civilă, de a mări veniturile, de a îmbunătăți practicile de gestiune financiară, de a construi controale și balanțe mai puternice între autoritățile centrale și cele locale guvernele și facilitarea parteneriatelor public-privat și a cooperării intercomunale

21.02.19