Ro   En  

30 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului se lansează în afaceri cu ajutorul Uniunii Europene07.04.2016 - Granturi în valoare de până la 13.500 de euro, instruiri și consultanță - acesta este sprijinul de care beneficiază 30 de tineri de pe malul drept și stâng al râului Nistru pentru a se lansa în afaceri. Certificatele de granturi au fost înmânate de către Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola și Narine Sahakyan, Reprezentantul adjunct al Naţiunilor Unite în Moldova, în cadrul conferinței „Business Bridges”, la care participă antreprenori de pe ambele maluri.  

 

Domeniile în care tinerii au ales să facă afaceri sunt diverse: de la acordarea serviciilor stomatologice și meditații pentru elevi, până la testarea și reparația autovehiculelor. Pe rafturi vor apărea noi mărfuri produse cu ajutorul UE: bijuterii, rochii de mirese în stil etno, plăpumi din lână, produse de panificație și cofetărie. Și domeniul agricol este și el atractiv pentru tineri, în special creșterea prepelițelor sau a Chinchillei, prețuită pentru blana sa, dar și cultivarea pomușoarelor, roșiilor cherry, a verdețurilor și a legumelor ecologice, aflate la mare căutare. Toate aceste afaceri vor oferi 160 de locuri de muncă.

 

Acordarea granturilor nu este singurul suport pe care îl vor obține tinerii. Pentru mulți dintre ei, afacerile sunt un domeniu nou. Din acest motiv, timp de 14 luni ei vor fi ghidați de un consultant personal în gestionarea și dezvoltarea afacerilor.

 

„Sprijinirea tinerilor activi de pe ambele maluri ale Nistrului, care au avut curajul și puterea de a începe propria afacere este o prioritate pentru Uniunea Europeană. Sunt fericit să văd tineri proactivi, care, fiind ghidați de dorința de a atinge rezultate noi în afacerile lor, contribuie la sporirea cooperării și, respectiv, a consolidării încrederii între malurile Nistrului. Acest proiect corespunde cu prioritatea UE - concentrarea asupra interesului reciproc și asupra a ceea ce există în comun, ceea ce duce la beneficii pentru toți”, a menționat Ambasadorul UE, Pirkka Tapiola. 

 

Proiectul de acordare a granturilor pentru tineri în cadrul programului de consolidare a încrederii între malurile Nistrului se află la cea de-a doua etapă. „La doi ani de la realizarea primului proiect putem vorbi despre succese: 40 de tineri lansați în afaceri și peste 200 de locuri de muncă, o platformă on-line de cooperare și un număr impunător de contacte de afaceri între antreprenorii de pe ambele maluri, și numeroase perspective de a lărgi afacerea și pe celălalt mal al Nistrului. Același potențial îl au cele 30 de afaceri pe cale de a fi lansate”, a menționat Narine Sahakyan.

 

„Am visat să-mi creez propria afacere. Când am auzit de proiectul de abilitare a tinerilor în afaceri, am înțeles că e șansa mea. Nu am scris niciodată planuri de afaceri, dar cu ajutorul consultanților am reușit. Am fost foarte bucuros să aflu că planul meu de afaceri a fost selectat. Acum, lucrul e în toi”, a spus Vitalii Covali, un tânăr din Dubăsari, stânga Nistrului.

 

Angela Sobol a devenit femeie de afaceri în prima etapă. A venit la conferință cu fulgi pe care îi produce la Vărvăreuca, în raionul Florești. „Ideea mi-a venit încă pe când eram studentă. Am realizat un lucru simplu: creștem porumb, dar nu producem prea multe din el, nici măcar fulgii atât de populari. Nu am rămas doar cu ideea în cap, ci m-am ambiționat să o realizez. Acum, cu ajutorul UE, sunt mândră că în satul meu, la Vărvăreuca, producem fulgi din cereale, „Made in Moldova”. Nu este ușor, dar mergem înainte”.

 

Conferința „Business Bridges” se desfășoară în perioada 7 - 8 aprilie, timp în care antreprenorii de pe ambele maluri vor avea posibilitatea să stabilească contacte, inclusiv cu beneficiarii de granturi din prima etapă a proiectului și să participe la ateliere de promovare a afacerilor.

 

Proiectul de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului este realizat în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD. Partenerii de implementare a proiectului sunt Business Consulting Institute și Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol.

 

07.04.16