Ro   En  

BCI desfășoară un proiect de încurajare a proceselor democratice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova și Ucraina



Universitatea din Vilnius (Lituania) împreună cu Business Consulting Institute (Moldova) și Fundația pentru Drepturile Omului (Ucraina), implementează proiectul ,,Programul de susținere a emancipării pentru tinerii jurnaliști și activiști civici din Ucraina și Republica Moldova „NEW MEDIA”  finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Proiectul își propune să încurajeze o nouă generație de lideri și activiști civici, care monitorizează acțiunile autorităților locale sau a celor naționale și vor să-și diversifice instrumentele de informare, comunicare și sensibilizare a publicului larg față de problemele stringente a comunității sau țării în general. În acest scop proiectul își propune familiarizarea participanților cu instrumentele digitale de mediatizare, în particular bloggingul cu ajutorul  căruia să poată sensibiliza opinia publică și autoritățile, țintind asigurarea transparenței decizionale și responsabilizarea factorilor de decizie. Participanții la proiect vor face cunoștință cu elementele de bază privind utilizarea rețelelor de socializare și a blogurilor, jurnalismului civil, activitatea jurnalistică practică, etc.

Proiectul va pune un accent suplimentar pe provocările cauzate de răspândire știrilor false, a dezinformării și propagandei. După instruire, participanții vor folosi cunoștințele obținute în activitățile de blogging.

Proiectul își propune, în final, să îmbunătățească potențialul jurnalismului civil și să consolideze societatea civilă. Noua generație trebuie să aibă puterea de a iniția schimbarea la nivel politic local, de a asigura un sector media sănătos și de a iniția dezbateri publice între comunitate și autoritățile locale pe probleme actuale stringente.

Jurnalismul civic trebuie să devină un pilon pentru creșterea democrației ucrainene și moldovenești, mai ales în situația în care mass-media tradițională nu este suficient de eficientă sau calitativă și nu mai poate sensibiliza o parte a societății. Jurnaliștii civici trebuie să ajungă acolo unde jurnalismul clasic nu reușește.

În program s-au înscris activiști civici și jurnaliști locali din Chișinău, Bălți, Soroca, Ungheni și Sîngerei.

Proiectul este finanțat din fondurile Programului de Cooperare pentru Dezvoltarea și Promovarea Democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

 

30.07.20