Ro   En  

Cum văd localnicii din Slobozia Mare viitorul comunitățiiÎn cadrul proiectului Comunitatea Mea experții Business Consulting Institute au avut în data de 15 și 16 februarie un atelier de lucru în satul Slobozia Mare din raionul Cahul, în cadrul căruia a fost actualizată strategia de dezvoltare social- economică a localității și extins termenul de aplicare a acțiunilor prevăzute de aceasta până în anul 2025. 

Activitatea, ce face parte din proiectul Comunitatea Mea, a mai prevăzut elaborarea unor fișe de proiecte concrete, care ar putea fi implementate în anii următori în localitate. Dezvoltarea unei localități depinde de economia acesteia și, de aceea, una din preocupările de bază a autorităților dar și a comunităților în general ține de dezvoltarea afacerilor în localitate. Nu este o excepție nici Slobozia Mare care, ca și majoritatea localităților moldovenești are doar o activitate economică dezvoltată – agricultura, în special cultivarea culturilor de câmp.

Afacerile agricole, mai ales cele specializate în culturi de câmp, sunt însă insuficiente pentru a asigura cu locuri de muncă întreaga comunitate și a conduce la creșterea economică a localității. De aceea, localnicii s-au arătat preocupați de diversificarea  economiei localității prin valorificarea potențialului existent.Această diversificare ar putea fi realizată prin reabilitarea unor activități tradiționale din regiune cum ar fi oieritul, prin asocierea crescătorilor de oi și capre într-un grup de producători.

O altă propunere, care ar putea schimba cardinal viitorul localității, ține de valorificarea potențialului turistic enorm, existent în zonă. Lacul Beleu din apropierea satului, care face parte din rezervația Prutul de jos, tradițiile folclorice bine conservate în zonă, meșteșugurile populare, evenimentele cultural-artistice de rezonanță națională și bucătăria deosebită ar putea reprezenta atracții turistice ale localității, care urmează a fi valorificate.Însă, pentru ca atracțiile respective să fie valorificate prin dezvoltarea industriei turismului în Slobozia Mare, este necesar ca localitatea să aibă o infrastructură modernă și rețele dezvoltate. 

De aceea, strategia de dezvoltare a localității presupune o serie de activități privind reabilitarea, dezvoltarea infrastructurii și amenajarea satului. Iar un proiect ce nu rabdă ține de salubrizare. Pentru a fi atractivă, o localitate trebuie să fie curată. În acest sens, autoritățile locale din Slobozia Mare au elaborat o schiță de proiect privind constituirea unui serviciu eficient de salubrizare a localității, care urmează a fi susținut financiar de proiectul Comunitatea Mea. 

18.02.19