Ro   En  

ISTORIE DE SUCCES // Tânărul din Ștefan-Vodă care a reușit să-și transforme hobby-ul într-o afacere profitabilăPentru a transforma hobby-ul într-o afacere de succes ai nevoie de curaj și de șansă. Când hobby-ul mult adorat îți aduce profit, lucrul devine mai plăcut și nu pare a fi greu.

 

Rău Ion are 28 de ani, este pasionat de apicultură și avea dorința de a-și dezvolta o afacere, care cu timpul să-i aducă profit. Despre proiectul care i-a oferit șansa mult așteptată, Ion a aflat de pe internet. Astfel, după concursul de granturi din cadrul proiectului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de Business Consulting Institute, a reușit să-și construiască o afacere. Ea constă în creșterea albinelor, colectarea și comercializarea produselor apicole.

 

Ion Rău: “Afacerea reușește datorită muncii, insistenței, pasiunii apicultorului și suportului acordat de BCI. În calea succesului am fost îndrumat de dl Vasile Cușnir, care îmi este mentor și profesionist în domeniul gestionării afacerilor și un apicultor cu experiență.” 

 

Afacerea a fost înregistrată în ianuarie 2016, acum are doar doi angajați, însă cu timpul intenţionează să-și mai angajeze muncitori. Inventarul apicol a fost procurat în lunile februarie-aprilie, recoltarea produselor apicole a avut loc în lunile iunie-august. De asemenea, Ion a reușit să dezvolte 70 de familii de albini, iar produsele apicole recoltate urmează a fi comecializate. Acest succes a fost posibil datorită grantului de 199 766 lei, acordat de Uniunnea europeană în cadrul proiectului. Banii au fost investiți în procurarea stupilor și a inventarului apicol.

 

Ion Rău le sugerează tuturor tinerilor care visează la o afacere proprie să-şi elaboreze un plan de afaceri și să aplice insistent la diverse proiecte destinate tinerilor pentru lansarea afacerilor.

 

Proiectul de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului a fost lansat acum doi ani cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” şi este implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Business Consulting Institute și Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol. În total, 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de granturi UE pentru a se lansa în afaceri. Aceste afaceri au generat sute de locuri noi de muncă. A fost lansată o platformă on-line de cooperare și s-au încheiat un număr impunător de contacte de afaceri între antreprenorii de pe ambele maluri.

09.09.16