Ro   En  

La doar 25 de ani a reușit să-și transforme pasiunea într-o afacereAdrian Grițcan din satul Baimaclia, raionul Căușeni, a avut curajul să-şi urmeze visul și la vârsta de 25 de ani și-a deschis deja propria afacere cu un grant oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Proiectului de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

La început nu i-a fost ușor. Dupa facultate, Adrian a lucrat un an inginer mecanic la o fabrica de vin, după care a ales să lucreze manager vânzări la companii distribuitoare de tehnică agricolă. Până nu demult s-a ocupat cu promovarea, testarea și vânzarea utilajului agricol de ultimă generație. Acest job l-a făcut să se îndrăgostească de tot ce înseamnă agricultură sau, cum îi mai zice Adrian, de „domeniul ce fabrica combustibilul omenirii”.

 

Grițcan Adrian: “Am copilărit printre albine, deoarece bunelul avea o prisacă în grădină. Mi-a plăcut apicultura, dar nu vedeam în ea o sursă de profit. Abia după ce am văzut cum se face în alte țări adevarata apicultură, cu noi tenologii de lucru, cu echipament modern, mi-a venit ideea să înființez și eu o stupină modernă.

 

Astfel, după a aflat de Proiect de pe o rețea de socializare, Adrian a decis să se înscrie în concurs. A tras lozul câștigător - un grant în valoare de 300 mii lei, pe care l-a investit în afacere. Aceasta constă în creșterea și întreținerea familiilor de albine, vânzarea produselor apicole: miere, polen, ceară, propolis şi fabricarea stupilor. Adrian a procurat lemn pentru fabricarea stupilor, 70 de familii de albine și utilajul pentru extracție, tratament și lucru în stupină.

 

Afacerea a început ca și cele mai celebre afaceri de familii din occident. La sfârșitul lunii februarie, împreună cu fratele său, au transformat garajul familiei în atelier de tâmplărie, unde au construit toți stupii de care aveau nevoie. A urmat procurarea familiilor de albine, procurarea utilajului și la începutul lunii mai erau gata de lucru cu familiile bine pregătite pentru culesul la salcâm. Primul cules profitabil a fost la floarea soarelui și au extras multă miere.

 

Amintim că Proiectul de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului a fost lansat acum doi ani cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” şi este implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Business Consulting Institute și Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol. În total, 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de granturi UE pentru a se lansa în afaceri. Aceste afaceri au generat sute de locuri noi de muncă. A fost lansată o platformă on-line de cooperare și s-au încheiat un număr impunător de contacte de afaceri între antreprenorii de pe ambele maluri.

12.10.16