Ro   En  

Orașul Telenești și comuna Pănășești din Strășeni au demarat activitățile în cadrul programului Comunitatea MeaTeleneștiul, oraș obișnuit cu implementarea proiectelor finanțate din fondurile externe, are o strategie destul de bună la moment, care însă expiră în acest an și trebuie actualizată. În Pănășești există doar o schiță de strategie pentru 20 de ani, care expiră în 2039 însă este una foarte generală și nu conține un plan de acțiuni bine închegat și pus într-o consecutivitate logică.

Programul Comunitatea Mea prin intermediul consultanților de la BCI urmează să susțină cele două comunități în acest scop.

La prima etapă urmează să fie elaborat profilul localităților iar mai apoi organizate ateliere de lucru privind elaborarea/actualizarea strategiilor propriu zise.

Pentru a facilita procesul de prioritizare a proiectelor necesare a fi implementate în localități, Comunitatea Mea prin intermediul NDI (National Democratic Institute) din SUA organizează în localitățile programului sondaje, care urmează să stabilească nevoile prioritare în opinia cetățenilor.

Întregul proces de elaborare, consultări publice și aprobare a strategiilor durează circa cinci luni și se va încheia în iunie curent.

Amintim că Programul „Comunitatea Mea” a fost lansat în anul 2018 și se va desfășura până în 2023, perioadă în care peste 100 de localități moldovenești vor avea posibilitatea să valorifice bugetul de 20,5 milioane de dolari al programului.

Programul urmărește eficientizarea, transparentizarea și dezvoltarea capacităților Autorităților Publice Locale, sporirea calității serviciilor APL și a conlucrării acestora cu societatea civilă. Cele peste 100 de localități vor primi asistență financiară pentru soluționarea problemelor stringente ale cetățenilor. Principalii beneficiari vor fi APL de nivelul I care, de comun acord cu reprezentanții comunităților și ai mediului de afaceri,  vor contribui la dezvoltarea comunităților.

În anul 2020 se desfășoară cea de-a doua fază a programului, care presupune asistența a 26 de localități. Ca și la prima etapă, asistența comunităților în ce privește elaborarea și adoptarea strategiilor de dezvoltare socio-economică, este oferită de Business Consulting Institute (BCI) și Institutul de Dezvoltare Urbană (IDU).

18.01.20