Ro   En  

Proiect de planificare strategică lansat la Vinogradovca, TaracliaNoul proiect de planificare strategică a fost lansat ieri, 26 iulie, în comuna Vinogradovca, în prezența a peste douăzeci de persoane reprezentând APL, instituțiile de învățământ, ONG-urile locale și mediul de afaceri, cărora coordonatorul echipei de implementare, dl Mihai Roșcovan, le-a prezentat activitățile care se vor realiza. Cu asistență din partea SARD, a fost creat grupul pentru dezvoltare locală, care va participa la elaborarea strategiei localității. După aprobarea strategiei, în localitate vor fi implementate proiecte de infrastructură sau de cooperare intercomunală. De exemplu, un posibil proiect despre care s-a discutat vizează crearea unui serviciu multifuncțional de prestare a serviciilor publice, la care ar putea participa comuna Vinogradovca, cu satele din componența sa - Ciumai, Mirnoie și Chirilovca, satul Salcia, toate din raionul Taraclia, precum și satul Burlăceni din raionul Cahul. Menționăm că satul Ciumai este cunoscut prin renumitul vin de calitate CIUMAI, iar acest fapt oferă comunei Vinogradovca multe oportunități de dezvoltare a turismului viniviticol.


În aceeași zi, alți facilitatori s-au întâlnit cu grupurile de lucru din mai multe localități (Balabanu, Aluatu, Novosiolovca, Copceac, Cairaclia) și le-au acordat asistență în colectarea datelor necesare pentru elaborarea profilurilor socio-economice.


Aceste activități sunt parte a proiectului "Susținerea Agriculturii și Dezvoltării Rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia" (SARD Gagauzia Taraclia), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Business Consulting Institute va asigura implementarea în 14 localități din UTA Găgăuzia și din raionul Taraclia.


Proiectul SARD îşi propune să intensifice colaborarea între autorităţile naţionale şi cele regionale din UTA Gagăuzia, raionul Taraclia şi localităţile învecinate, pentru ca împreună să contribuie la dezvoltarea social-economică a acestei regiuni şi a Republicii Moldova în general. Uniunea Europeană sprijină financiar activităţile SARD, desfăşurate în trei domenii de bază: abilitarea comunităţilor rurale; dezvoltarea antreprenoriatului şi a întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM); renovarea infrastructurii sociale şi promovarea cooperării intercomunale. 

27.07.16