Ro   En  

Proiecte și strategii de dezvoltare socio-economică în curs de pregătire pentru Găgăuzia și raionul TaracliaMai multe localități din sudul țării vor avea acces la servicii de o calitate mai bună, în cadrul unui proiect comun ce vizează crearea unei întreprinderi de servicii. Primarii localităților Vinogradovca, Budăi, Musaitu, Salcia (Taraclia), Carbalia (Vulcănești) și Burlăceni (Cahul) s-au întrunit astăzi, la Vinogradovca, pentru a discuta despre procedurile de creare a întreprinderii municipale și pentru semnarea acordului de cooperare. Au fost puse în discuție co-finanțarea necesară din partea fiecărei administrații locale, volumul serviciilor prestate în fiecare localitate, echipamentele ce vor fi procurate, tarifele aplicate, pașii de întreprins în perioada următoare. Proiectul este susținut puternic de către localități, pentru că va soluționa problema stringentă de gestiune a deșeurilor și de protecție a mediului.

 

Tot astăzi, consultanții s-au întâlnit cu grupul de lucru creat la Etulia, Vulcănești, fiind prezentate  rezultatele lucrului de până acum asupra noii strategii de dezvoltare locală, definite activitățile care să contribuie la implementarea acesteia.   

 

La Taraclia, grupul de lucru pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului s-a întrunit în cadrul unei ședințe ce a avut pe agendă următoarele subiecte: metodologia SDSE, principalele concluzii ale analizei diagnostic, analiza SWOT, principalii indicatori de dezvoltare a raionului, formularea misiunii, obiectivelor strategice și ale priorităților strategiei raionului Taraclia.

 

Aceste activități sunt susținute financiar de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului "Susținerea Agriculturii și Dezvoltării Rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia" (SARD), al PNUD Moldova. Activitățile sunt implementate de către Business Consulting Institute.  

 

În cadrul unui alt proiect, finanțat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), astăzi, la Comrat, a avut loc ședința Consiliului Regional de Dezvoltare al UTA Găgăuzia. Președintele Business Consulting Institute, Mihai Roșcovan, a vorbit despre Strategia de Dezvoltare Regională a Găgăuziei, aflată în curs de elaborare, prezentând structura ei, principiile și etapele scrierii ei, componența grupului de lucru. În cadrul aceleași ședințe, președintele grupului de lucru a prezentat proiectele care urmează să fie incluse în Planul operațional și în Documentul unic de program.

07.10.16