Ro   En  

Trei localități din bazinul de mijloc al Nistrului își elaborează pentru prima dată strategiile de dezvoltareComunele Jora de Mijloc și Pohrebeni din raionul Orhei și Lalova din raionul Rezina se află la o distanță de 8-10 kilometri una de alta. În mod normal, oamenii ar trebui să ajungă dintr-un sat în altul în 10-15 minute fără dificultăți.

Doar că nu există niciun drum care să le unească direct și, în caz de vreme rea, care desfundă drumurile de țară, oamenii trebuie să facă ocoluri de 65-75 de kilometri pentru a ajunge dintr-o localitate în alta și le ia până la o oră și jumătate pentru asta.

Potrivit Google Maps, de la Jora de Mijloc până la Pohrebeni trebuie să faci nu mai puțin de 64,6 kilometri și îți ia cam o oră și douăzeci de minute să ajungi în satul vecin făcând un ocol pe la Orhei. Până la Lalova e și mai mult – circa 77,5 kilometri tot pe la Orhei pe care îi faci în o oră și 24 de minute (drumul e mai bun). De la Pohrebeni ajungi la Lalova în 57 minute și trebuie să faci nu mai puțin de 51,7 de minute.

Cu această problemă cele trei comunități au înaintat un proiect inercomunitar la programul Comunitatea Mea, finanțat de USAID,  pentru a  construi un drum care să lege direct aceste localități. De remarcat că o colaborare mai strânsă între ele ar fi benefică și grație atracțiilor turistice din zonă, care ar face din cele trei localități atracții interesante pentru turiști. Doar că nu există drum între ele.

Astfel localitățile în cauză au fost admise în programul pentru acest an. Doar că, niciuna din cele trei comunități nu are și n-a avut niciodată strategie de dezvoltare social-economică, strategie care ar pune într-o ordine logică acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a asigura dezvoltarea localităților în cauză, inclusiv construcția drumului dintre ele.  Iată că proiectul Comunitatea Mea le oferă posibilitatea să-și elaboreze  astfel de strategii, procesul fiind asistat de la început și până la capăt de experții BCI.

Adică pregătirea profilului localităților în funcție de statisticile de dezvoltare socio-economică de care dispun, organizarea și desfășurarea atelierelor de lucru pentru elaborarea strategiilor, pregătirea și desfășurarea consultărilor publice asupra proiectelor de strategie elaborate pentru ca în final acestea să fie aprobate, fiind respectate toate procedurile prescrise de legislație, de către Consiliile Locale.

Este un proces destul de complex, însă extrem de util pentru a mobiliza spiritul civic și a-i obișnui pe oameni să ia parte la deciziile importante, care se iau în localitățile lor.

Procesul de elaborare a demarat cu vizita în localitățile respective a consultanților BSI și stabilirea unui calendar al activităților aferente.  a strategiilor va dura circa cinci luni.

 

03.02.20