Ro   En  

BCI a organizat o Masă Rotundă consacrată e-Sănătății



Business Consulting Institute a organizat, pe data de 8 iulie, la Chișinău, Masa Rotundă „Sinergia e-Sănătății și competențele digitale în Georgia, Moldova și Ucraina”. 

În cadrul evenimentului, BCI a prezentat un Raport despre sistemul de e-Sănătate din Republica Moldova, o broșură electronică și un spot video despre e-Sănătate. Reprezentantul partenerului georgian și coordonatorul de proiect, David Tsiskaridze, a prezentat situația din sectorul e-Sănătății din Georgia, iar, prin intermediul platformei ZOOM, același lucru l-a făcut și reprezentanta partenerului de proiect din Ucraina, Irina Kuropas.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai unor instituții medicale, precum și experți antrenați în procesul de digitalizare a domeniului sănătății.

Participanții la Masa Rotundă au formulat o serie de recomandări pentru consolidarea sistemului de e-Sănătate din Moldova, și anume:

Transparentă în gestionarea sistemului. Ministerul Sănătății din Moldova trebuie să preia controlul asupra informațiilor fragmentate și să asigure un management transparent al sistemului.

Arhitectură IT accesibilă și design centrat pe utilizator. O infrastructură performantă poate fi construită doar de ingineri profesioniști, iar această achiziție publică nu ar trebui să se facă în funcție de cine oferă cel mai mic preț. Software-ul de calitate este cheia pentru furnizarea de servicii de calitate.

Digitalizare și alfabetizare digitală. Dezvoltarea competențelor digitale la cetățeni în ceea ce privește e-Sănătatea nu ar trebui să fie în partea de jos a listei de priorități. Prima funcție a instrumentelor digitale este de a optimiza procesele mecanice și de a compensa parțial lipsa de personal instruit. Digitalizarea se poate dovedi a fi soluția la problema deficitului de personal medical, resimțit în Moldova.

Încurajarea cercetării și inovației. Creierele sunt o resursă care, dacă nu este valorificată, pleacă în altă parte. Prin granturi, subvenții, parteneriate, concursuri de idei și alte instrumente, guvernul trebuie să încurajeze cercetarea și inovația în e-Sănătate.

Folosirea expertizei medicinii private. Instituțiile medicale private dețin mai multă expertiză în domeniul sănătății electronice. Prin urmare, acestea trebuie să fie consultate activ de către minister în timpul construirii sistemului centralizat.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului „Sinergia e-Sănătății și competențe digitale în Georgia, Moldova și Ucraina: o modalitate de a crește rezistența societății civile a Parteneriatului Estic în vremuri de criză”.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

11.07.22