Ro   En  

Clubul de dezbateri „Chisinaul de Maine” a debutat cu o viziune despre administrarea capitalei



Animati de dorinta de a identifica si formula propuneri pentru dezvoltarea municipiului Chisinau, organizatiile neguvernamentale Centrul Habitat Moldova, Business Consulting Institute (BCI), Institutul de Dezvoltare Urbana (IDU), Institutul de Rezolvare a Conflictelor (INRECO), Centrul Ecologic de Asistenta si Instruire (CEAI), Asociatia Transportatorilor Privati (ATP) si Serviciul de Asistenta si Informare a Tineretului (SAIT) au lansat Clubul de dezbateri „Chisinaul de Maine” (CdM).


Clubul este conceput ca o paltforma menita sa ofere participantilor posibilitatea de a pune in discutie orice aspect ce vizeaza administrarea municipiului Chisinau.


Misiunea Clubului este de a diagnostica exact starea de lucruri existenta in capitala si de a oferi solutii factorilor decizionali.


Clubul de dezbateri „Chisinaul de Maine” s-a deschis vineri, 4 august, la sediul Institutului de Dezvoltare Urbana. Sedinta inaugurala l-a avut ca protagonist pe profesorul Silvestru Maximilian care si-a prezentat viziunea sa despre modul de eficientizare a activitatii primariei Chisinau.    

 

 

Consideratii generale privind eficientizarea activității primăriei Chisinau

Dr. hab. prof. Silvestru Maximilian


Este dificil sa enumeram toate problemele de care trebuie să se ocupe primăria capitalei. De aceea, vom starui asupra catorva lucruri pe care primaria nu trebuie sa le faca.

 

Primăria nu trebuie să facă schimbări peste noapte


Reformele trebuie efectuate evolutiv si sistematic, fără a crea situatii de adaptare a orășenilor, a structurilor nou-create la noile transformări.Toate activitățile primăriei trebuie supuse în permanență perfecționării si principiului schimbărilor evolutive. Excesul de „democrație” din Consiliul Municipal Chisinau nu poate fi productiv, daca nivelul de inteligenta al consilierilor este la cota zero, iar interesele lor nu sunt convergente cu asteptarile orasenilor.

 

Aplicand formula eficienței sinergetice, un consilier plus un consilier inseamna mai mult decat doi consilieri, dacă ambii isi au intelectul bine dezvoltat si dacă sunt buni specialiști în domenii socio-economice diferite. Si viceversa, un consilier plus un consilier inseamna mai putin decat un consilier, dacă intelectul acestora este redus, dacă aceștia urmăresc unele scopuri meschine, diferite de cele ale societății. Retorica consilierilor trebuie să fie orientată spre soluționarea problemelor urbei, nu spre „atacuri” la persoane.

 

Cand un sistem social nu este reglat de oameni, se ocupa de el haosul


Orașul Chișinău este un sistem. În lume, în natură in general nu există sistem nereglat. Dacă regulatorul lipsește, atunci sistemul este reglat de haos. Pentru ca aceasta sa nu se intample, este nevoie de un Program. La baza tuturor activităților primăriei trebuie puse criteriile, mecanismele, driver-ele ce ar conduce la realizarea acestui Program.  

 

Programul trebuie să fie elaborat de institutii competente (outsourcing) pe perioade scurte, medii si lungi. Programul nu poate fi elaborat peste noapte, de către nespecialiști. Sunt necesare studii de inițiere în experiența altor orașe de dimensiunile Chișinăului, de o cunoastere buna a problemelor specifice ale capitalei.

 

De multe ori, în activitățile primăriei sunt încadrați indivizi fără cunoștințe în problemele administrării. Experiența de muncă în calitate de manager într-o companie, de regulă, este inutilă în administrarea primăriei. De aceea, sunt necesare indicațiile metodice, elaborate în baza Programului de către outsourcing.

 

Fiecare colaborator al primăriei trebuie să-și cunoască bine segmentul respectiv din indicațiile metodice. În acest scop, functionarii trebuie supuși priodic unor examene însoțite de stimulente sau de antistimulente, in functie de capacitatea lor de a-si onora sarcinile.

 

In administratie faci ceea ce trebuie, nu ceea ce poti


Functionarul primăriei nu trebuie să facă ceea ce „poate”, pornind de la propria sa experiență, dar ceea ce este prevăzut de Programul de activitate al primăriei. Indicațiile metodice vor fi actualizate si vor constitui Manualul functionarului  primăriei. Cunoașterea Manualului trebuie stimulată. Indicațiile metodice nu pot fi elaborate de către consiliul primăriei, ci de către un outsourcing specializat în administrarea orașului.

 

La elaborarea Programului si a structurii organizatorice trebuie respectata o anumita consecutivitate: în primul rând, se elaborează Programul și, ulterior, în baza acestuia -  structura organizatorică, și nu invers. Structura organizatorică trebuie să fie flexibilă: a apărut o problemă – se creaza structura respectivă; problema a fost soluționată – structura este redusă.

 

Antidotul coruptiei este transparenta


Corupția este un fenomen specific tuturor țărilor, guvernelor, primăriilor tuturor orașelor, inclusiv orasului Chișinău. O modalitate de reducere a nivelului de corupere a colaboratorilor primăriei este transparența activității lor. Angajatul primăriei trebuie să știe că toate convorbirile sale, inclusiv cele familiale, vor fi înregistrate. Aceasta este o condiție necesară, cine nu o acceptă nu poate fi angajat al primăriei. Angajatul primăriei își „pierde” unele drepturi personale. O astfel de practică o introdusese Boris Elțin în Federatia Rusa.

 

Achizițiile de stat, publice, municipale, orășenești se fac conform indicațiilor metodice. Orice abatere trebuie sancionata dur. Toate lucrările efectuate din contul achizițiilor guvernamentale, publice trebuie să se încheie cu un act de primire. Actul trebuie să fie semnat de către firmele care au pierdut concursul, de către asociațiile de asigurare si de către reprezentanți altor organizații neguvernamentale. De exemplu, calitatea drumurilor trebuie estimată prin intermediul unor sondaje sociologice. Toate treptele de apreciere a calității obiectelor procurate, a lucrărilor efectuate trebuie descrise detaliat în indicațiile metodice.

 

Primăria trebuie sa creeze o baza de date la care sa aiba acces atat functionarii, cat si publicul larg.

 

Remunerarea trebuie corelata cu calitatea muncii depuse


Nivelul de remunerare a lucrătorilor primăriei trebuie corelat cu calitatea muncii depuse. Fiecare șef poate fi demis din funcție de către șeful său, fără consimțământul consiliului primăriei. La dispoziția fiecărui șef trebuie să fie anumite mecanisme economice si sociale pentru acordarea stimulentelor si antistimulentelor subalternilor sai.

 

La baza tuturor activităților trebuie pus Programul de activitate al primariei, care reglementeaza toate aspectele, de la aprecierea calității achizițiilor publice pana la descrierea procedurilor de destituire din funcții a colaboratorilor si a șefilor primăriei.

 

Programul trebuie actualizat in permanenta si completat cu rezultatele unor cercetări științifico-practice contractate de primarie. Ar fi bine ca primăria să organizeze anual conferințe științifico-practice, cu participarea structurilor academice, pe subiecte legate de problemele orașului Chișinău. Functionarii primăriei trebuie să participe, în mod obligatoriu, cu rapoarte la conferințele organizate de primărie.

 

S-ar parea ca orice problemă care apare în oraș ar trebui să fie soluționată de către primărie. Dar nu este asa. Cercul problemelor care tin de competenta primariei se rezuma la: (1) asigurarea securității orășenilor si a oaspeților orașului Chișinău; (2) soluționarea problemelor ecologice de tot felul; (3) dezvoltarea infrastructurii sociale; (4) organizarea sistematică a sondajelor sociologice în profilul activităților colaboratorilor primăriei; (5) organizarea funcționării piețelor orășenești pentru produsele de larg consum, gratuite pentru ofertanți si confortabile pentru cumpărători.

08.08.17